Plan International

Organigram Plan International
Financiën, structuur, aanpak en geschiedenis van de Internationale Plan-koepel

Plan is wereldwijd actief in meer dan 70 landen, met één gemeenschappelijke doelstelling: het leven van de meest kwetsbare kinderen uit Afrika, Azië en Zuid-Amerika op een duurzame, positieve manier veranderen. De organisatie is vandaag dus actief op vier continenten. Dat vereist een eensgezinde en coherente aanpak, om zoveel mogelijk kinderen op weg te helpen naar scholing, gezondheidszorg, bescherming tegen geweld,...

Financiën van de Internationale Plan-koepel

Voor de financiering van onze ontwikkelingsprogamma’s rekent Plan International op:

Lokale Plan-teams en partnerorganisaties staan in voor de concrete uitvoering van de programma's op het terrein. Plan International beheert de ingezamelde fondsen en volgt programma’s op in 51 landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. De resultaten vind je telkens in het interntionale jaarverslag.

Plan België werkt nauw samen met 8 van deze 51 landen. We steunen er programma’s en staan in voor specifieke fondsenwerving bij particulieren, bedrijven, overheidsinstellingen en stichtingen. Verder coördineert Plan België ook de opvolging van die programma’s. Lees de jaarverslagen van Plan België en Plan International

Structuur van Plan International

De Internationale Plan-koepel, dat is: 

Honderden programma-units

Programma-units zijn de kleinste organisatorische eenheden van Plan. Zij staan in voor de dagelijkse werking van de programma’s, zo dicht mogelijk bij kinderen, gezinnen en gemeenschappen.

51 landenkantoren

Elk landenkantoor is verantwoordelijk voor alle Plan-programma’s in dat land. Het landenkantoor werkt een nationaal strategisch plan uit en staat in voor de realisatie ervan. Overzicht van alle landen waar Plan actief is

4 verbindingskantoren

Vanuit Genève, New York, Addis Abeba en Brussel onderhouden onze 'liaison offices' contact met belangrijke internationale instellingen (Kinderrechtencomité, Verenigde Naties, Afrikaanse Unie, Europese Unie) om op die manier kinderrechten maximaal te promoten en het beleid te beïnvloeden.

4 regionale kantoren

Plan werkt aan programma’s in vier grote regio’s: Zuid- en Oost-Afrika (RESA), Azië (ARO), West-Afrika (WARE) en in Latijns-Amerika. Elk regiokantoor coördineert én ondersteunt de landenkantoren met specifieke (technische) expertise.

21 nationale organisaties

Plan België is een juridisch onafhankelijke vzw die zich ertoe verbindt om de internationale visie, missie, naam en het logo van Plan over te nemen. Net als enkele andere Plan-afdelingen, coördineert Plan België ook rechtstreeks programma's en projecten in het Zuiden.

Plan heeft nationale afdelingen in Australië, België, Canada, Colombia, Korea, Denemarken, Duitsland, Spanje, Finland, Frankrijk, Hong Kong, India, Ierland, Italië, Japan, Noorwegen, Nederland, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Zweden en Zwitserland. Drie nationale organisaties voeren ook ontwikkelingsprogramma’s uit op eigen grondgebied: Brazilië, Colombia en India.

1 hoofdkantoor

Het hoofdkantoor in het Britse Woking - nabij Londen - is het strategische centrum van de internationale Plan-koepel. Het ziet toe op de naleving van de internationale visie & missie, en coördineert de regionale activiteiten.

Internationale algemene vergadering en een raad van bestuur

De algemene vergadering en de raad van bestuur staan in voor de globale strategie en budgetten van Plan International. Daarnaast leggen ze ook richtlijnen vast voor een uniforme communicatie:

  • Hoe Plan zijn prioriteiten op het werkterrein bepaalt, leest u in de rubriek Hoe werkt Plan?
  • Hoe Plan International door de tijd heen gegroeid is, ziet u op de tijdlijn in de rubriek Historiek