Zuid-Soedanees gezin leefde zeven dagen zonder eten

Voedselhulp helpt Ater er weer bovenop. Foto: Plan/Charles Lomodong
Voedselhulp helpt Ater er weer bovenop
Wanneer? 
Maandag 10 april 2017

Ater is twee jaar oud. “Na zijn geboorte ging het heel goed met hem. Hij zat recht op de leeftijd van vijf maanden, begon te kruipen op zeven maanden en stond recht toen hij elf maanden oud was”, zegt mama Aman. Maar door de honger ging het slechter en slechter met hem. Ater is één van de zovele duizenden kinderen die perfect gezond ter wereld kwamen, maar slachtoffer werden van het aanhoudende conflict en de droogte. Plan geeft hen levensreddende hulp.

Als alleenstaande moeder slaagt Aman er niet langer in om haar kinderen genoeg te eten te geven. Haar oudste kinderen moest ze zelfs naar familie sturen omdat ze zelf niet voor hen kan zorgen. Het gezin heeft al eens zeven dagen moeten doorbrengen zonder eten. Ze overleefden op bladeren van bomen. Haar zoontje Ater is er het slechtst aan toe.

Zoals Ater zijn er zo veel kinderen in Zuid-Soedan. Kinderen die honger hebben en ondervoed zijn. De vierjarige Bargel bijvoorbeeld. Het meisje deed vroeger niets liever dan spelen met haar vriendjes. Nu lukt dat niet meer, omdat ze ernstig ondervoed is.

Mama Christine: “Ik kan mijn kinderen maar één keer per dag te eten geven. Er zijn ook dagen waarop we helemaal niets eten. Maar doorgaans eten we een kom gekookte granen, soms met bladeren van bomen.”

Christine staat er alleen voor sinds haar man drie jaar geleden bij het leger ging. Ze heeft hem al die tijd niet meer gezien. Op dagen dat ze zich sterk voelt, gaat ze het bos in. Dan kapt ze hout om houtskool van te maken. Door die te verkopen, verdient ze geld om zelf granen mee te kopen.

Granen alleen zijn natuurlijk niet genoeg. Met Ater en Bargel gaat het iets beter sinds ze versterkt voedsel krijgen van onze lokale teams. “Ik zie het verschil”, zegt de mama van Ater. “Twee maanden geleden dacht ik dat hij het niet zou halen, maar nu zie ik dat hij stilaan weer beter wordt.”

Zo’n 4,9 miljoen mensen (ter vergelijking: bijna de helft van het aantal inwoners van België...) in Zuid-Soedan hebben dringend voedselhulp nodig. Plan International werkt in de staten Meren, Centraal- en Oost-Equatoria en Jonglei. Onze teams verdelen levensreddend voedsel en andere levensmiddelen, zoals middelen om aan landbouw te doen en te vissen.

In maart verdeelde Plan al voedsel aan 8.500 mensen. 15.500 kinderen kregen schoolmaaltijden.

Ontdek wat Plan doet met jouw gift

Voedselhulp helpt Ater er weer bovenop. Foto: Plan/Charles Lomodong