Peru: Plan helpt kinderen na overstromingen

1,9 miljoen kinderen gaan niet meer naar school door de overstromingen. Foto: Plan
Overstromingen in Peru treffen meer dan een miljoen mensen
Wanneer? 
Dinsdag 11 april 2017

De hevige regenval van maart 2017 veroorzaakte in Peru zware overstromingen, aardverschuivingen en modderstromen. De ergste verwoesting van de laatste twintig jaar maakte dat de Peruviaanse regering de noodtoestand afkondigde in Piura, in het noordwesten van het land. Meer dan een miljoen mensen zijn getroffen, onder wie 300.000 kinderen.

Bijna 125.000 Peruvianen verloren hun huis en 1.194 scholen en 399 gezondheidscentra werden zwaar beschadigd door de overstromingen. Naar schatting 1.9 miljoen kinderen kunnen niet meer naar school.

Mijn zoon vraagt elke dag wanneer hij terug naar school mag,” vertelt Francisca, mama van Plan Kind Dyron. “Hij houdt van wiskunde en wil politieagent worden, maar nu moet hij thuis blijven omdat zijn school te zwaar beschadigd is.”

Eén van de prioriteiten van Plan, hier en bij andere noodsituaties, is dan ook om scholen zo snel mogelijk terug toegankelijk te maken. Ons team werkt dan ook hard om dit mogelijk te maken. Momenteel zetten we onthaalruimtes op waar kinderen veilig terecht kunnen om te spelen en leren.

Vooral meisjes zijn in noodsituaties heel kwetsbaar. Ze lopen in de chaos van de ramp niet alleen een groter risico op seksueel misbruik en geweld. Ouders houden meisjes vaak thuis om te helpen met klusjes of om een inkomen voor het gezin te gaan verdienen. Nochtans heeft elk kind, jongen of meisje, recht op onderwijs. Om die reden heeft Plan in noodsituaties specifiek aandacht voor de meisjes in de getroffen gezinnen.

De psychologische impact van een ramp op kinderen is niet te onderschatten. Plan helpt dan ook bij het verwerken en het opbouwen van iets nieuws nadat ze alles hebben verloren. Onze teams delen drinkwater en hygiënepakketten uit in de getroffen dorpen om het risico op diarree, malaria en dengue tot een minimum te beperken.

Dankzij het noodhulpfonds van Plan België kunnen we de noodhulpoperaties in Peru ondersteunen.

Lees meer over de acties van Plan in Peru

 

Heb je een Plan Kind in Peru? Lees dan deze boodschap

 

Het team van Plan helpt gezinnen die getroffen zijn door de overstromingen in Piura, Peru. Foto: Plan