Jonge vluchtelingen kunnen opnieuw kind zijn

Meisjes en jongens zijn welkom in 18 onthaalruimtes die Plan International opzette in de vluchtelingenkampen. Foto: Plan International/Anne Ackermann
Oeganda vangt 1,2 miljoen vluchtelingen op, waarvan 59% kinderen
Wanneer? 
Dinsdag 20 juni 2017

Sinds december 2013 ontvluchtten duizenden mensen Zuid-Soedan om er te ontsnappen aan een verscheurend conflict. Heel wat kinderen gingen alleen op de vlucht of raakten onderweg familie en kennissen kwijt. In Oegandese vluchtelingenkampen zetten de teams van Plan International onthaalruimtes en leercentra op waar ze de kinderen, vaak getraumatiseerd en veel te snel groot geworden, de ruimte geven om erbovenop te komen, om les te volgen en te ontspannen.

Meisjes en jongens zijn welkom in 18 onthaalruimtes die Plan International opzette in de vluchtelingenkampen. Ze vinden er een veilige plek om te spelen en les te volgen. Martha, 16 jaar, gaat er regelmatig langs voor een spelletje volleybal met haar vriend(inn)en.

Ik hou ervan om hier te zijn. We leren hier om iedereen te respecteren. Ik sloot hier zelfs vriendschap met kinderen van andere stammen.”

De vijftienjarige Albert legt uit dat zijn bezoek aan de Plan-ruimte zijn favoriete moment van de dag is.

Als ik hier ben, vergeet ik al mijn zorgen. Ik ben goed geworden in voetbal en kan veel beter contact leggen dan voorheen. Ik moedig kinderen die wat verlegen zijn aan om met me mee te gaan naar het terrein.”

Kinderen die alleen uit Zuid-Soedan kwamen om opvang te vinden in Oeganda zijn het kwetsbaarst. Het is extra moeilijk voor deze (soms misbruikte) jongeren om hun angsten te overwinnen. Meer dan 100 vrijwillige begeleiders en begeleidsters kregen een vorming van Plan International. Zij bewaken de rechten, de veiligheid en het welzijn van deze jongeren als ze langskomen in de onthaalcentra.

Ook peuters en kleuters krijgen in de vluchtelingenkampen de kans om te spelen, zingen en naar de kleuterklas te gaan. Voor hen werden 27 centra opgezet, aangepast aan hun leeftijd. Ze kunnen er terecht om zich voor te bereiden op de basisschool en om hun sociale vaardigheden te ontwikkelen. Meer dan 10.000 jongens en meisjes kregen al een goede basis mee in één van de peuter- en kleutercentra van Plan International.

Benieuwd naar hoe het is om kind te zijn in een vluchtelingenkamp? Stap de wereld van vluchtelingenkind Ella binnen via de 360° belevenis ‘Mijn nieuwe thuis’.

Peuters en kleuters krijgen in de vluchtelingenkampen de kans om te spelen, zingen en naar de kleuterklas te gaan. Foto: Plan International/Anne Ackermann
De onthaalruimtes van Plan International geven de kinderen de ruimte om erbovenop te komen, om les te volgen en te ontspannen. Foto: Plan International/Anne Ackermann