Hoe ik overleefde: Akoi, zwanger in tijden van hongersnood

Akoi’s oogst is mislukt door de droogte en haar vee is gestolen door rebellen. Foto: Plan/Charles Lomodong
In Zuid-Soedan geeft Plan extra sterk voedsel aan zwangere vrouwen, jonge moeders en kinderen
Wanneer? 
Donderdag 06 april 2017

Akoi is zwanger. Het is dus belangrijk dat ze goed eet. Maar ondanks haar harde werk op het veld, heeft ze het heel moeilijk om aan eten te geraken voor zichzelf en haar kinderen. Dat komt door het conflict en de aanhoudende droogte. In maart alleen al deelde Plan voedsel uit aan 8.500 mensen in nood.

Akoi’s oogst is mislukt door de droogte en haar vee is gestolen door rebellen. Daarom moesten zij en de kinderen zien te overleven op weinig voedzame wilde bladeren en vruchten, zoals kokosnoot. Een miljoen mensen als zij worden bedreigd door hongersnood. “Dit is niet langer leven”, zegt ze. “Dit is overleven.”

De zwangere vrouw is de enige kostwinner van het gezin. Haar man moest op de vlucht slaan voor gevechten. Maar alleen kan ze het echt niet redden. Sinds ze via Plan pakketten krijgt met versterkt voedsel, gaat het iets beter. Ze gaat de pakketten om de twee weken ophalen in het gezondheidscentrum.

Akoi’s verhaal is dat van honderden andere vrouwen die er alleen voor staan.

Plan International werkt in de staat Meren en geeft kinderen, moeders die de borst geven of zwanger zijn zoals Akoi levensreddend voedsel. Onze teams werken ook in Centraal- en Oost-Equatoria en Jonglei. Naast voedsel en voedingssupplementen, geven ze ook middelen om aan landbouw te doen en om te vissen.

In maart verdeelde Plan International voedsel aan 8.500 mensen. Plan zorgde ook voor schoolmaaltijden voor 15.500 kinderen.

Ontdek wat Plan doet met jouw gift

Plan International werkt in de staat Meren en geeft kinderen, moeders die de borst geven of zwanger zijn zoals Akoi levensreddend voedsel. Foto: Plan/Charles Lomodong