Goed nieuws voor meisjes in Nepal

Celstraf voor wie meisjes en vrouwen in Nepal tijdens hun menstruatie verbant
Wanneer? 
Donderdag 10 augustus 2017

In Nepal is het gebruikelijk dat meisjes en vrouwen die menstrueren het huis niet meer binnen mogen en in een hutje apart moeten leven en slapen. Sinds afgelopen woensdag staat op die praktijk – die chhaupadi heet - een gevangenisstraf.

Plan International juicht de beslissing van het parlement om de praktijk te stoppen toe, maar waarschuwt dat er nog een lange weg af te leggen is vooraleer de de chhaupadi helemaal zal zijn uitgeroeid.

Sven Coppens, directeur van Plan International Nepal: “De beslissing van het Nepalese parlement om straffen in te voeren tegen deze zware mensenrechtenschending die meisjes en vrouwen tijdens hun menstruatie discrimineert, is een belangrijke stap. Wanneer meisjes hun maandstonden hebben, wordt hun vrijheid enorm beperkt: op vlak van wat ze eten, waar ze naartoe kunnen, wat ze mogen aanraken, met wie ze mogen praten…”

“De praktijk heeft een erg negatieve impact op meisjes. Kan je je inbeelden dat je niet naar school mag en lessen mist omdat je je maandstonden hebt? Dat je je beschaamd en vuil voelt? Omdat meisjes afgezonderd moeten leven, worden ze ook makkelijker slachtoffer van misbruik en seksueel geweld. Het maakt hen bovendien vatbaarder voor ziektes en beknot hun zelfvertrouwen.”

“Plan International promoot kinderrechten en werkt aan gelijke rechten voor jongens en meisjes. Uiteraard zijn wij verheugd dat iemand die een meisje dwingt zich af te zonderen wanneer ze haar maandstonden heeft, voortaan een gevangenisstraf kan krijgen. Deze wet kan het leven van tal van meisjes veranderen. Maar een mentaliteitsverandering krijg je er niet op één dag door. Er zal nog veel moeten gebeuren voor Nepalese meisjes daadwerkelijk dezelfde kansen krijgen als jongens.”

Jeune Népalaise © Plan International / Peter de Ruiter