“Door te trouwen zou mijn familie minder honger hebben”

Yari maalt graan om eten te maken voor haar familie. © Plan International
Conflict en hongersnood zorgen voor meer kindhuwelijken in Zuid-Soedan
Wanneer? 
Woensdag 10 mei 2017

Yari is 17. Haar leven is anders dan dat van de meeste 17-jarigen. Twee jaar geleden trouwde ze. Intussen is ze vier maanden zwanger en haar dagelijkse lijstje van huishoudelijke taken is lang.

"Ik was helemaal niet klaar om te trouwen”, zegt Yari. Maar een keuze had het meisje niet. Ze moest trouwen nadat haar familie op de vlucht sloeg. Het conflict bracht hen in het ontheemdenkamp Awerial, in de staat Meren.

Yari’s ouders huwelijkten haar uit, zonder haar toestemming.

Door te trouwen zou mijn familie minder honger hebben”, zei m’n moeder me. “We hadden niets te eten. Door mij uit te huwelijken, was er al één mond minder te voeden. Het vee dat als bruidsschat werd geschonken door mijn man hielp hen ook om te overleven. En mijn broers wilden een deel van het vee gebruiken als bruidsschat voor hun eigen huwelijken."

Na haar huwelijk kreeg Yari het moeilijk. "Ik werk van zonsopgang tot zonsondergang, zonder te rusten”, zegt ze. “Ik moet lang stappen om water te halen en doe alle klusjes voor de hele familie van mijn man. Het ergste vind ik eten te moeten vinden voor iedereen.”

Plan International geeft de familie voedselhulp, maar toch moet Yari samen met andere vrouwen en meisjes nog steeds urenlang op zoek naar eetbare bladeren.

Soms moet ik overgeven nadat ik van die bladeren heb gegeten. Misschien komt dat door mijn zwangerschap, maar ik moet ervan eten om te overleven. Ik zou zo graag nog eens eieren of vis eten, maar dat kunnen mijn man en ik niet betalen.”

In samenwerking met het World Food Programme gaf Plan International al voedselhulp aan 8.660 mensen. Plan geeft onder meer meisjes die naar school gaan voedselpakketten om met hun familie te delen. Zo moedigen onze lokale medewerkers ouders aan om meisjes op de schoolbanken te houden, in plaats van hen uit te huwelijken.

Ontdek de noodhulpacties van Plan in Zuid-Soedan

Yari moet lang stappen om water te halen. © Plan International