Kinderen in nood

Plan helpt kinderen in nood

Plan België helpt kinderen in nood in tijdens noodsituaties, urgenties of natuurrampen. Na tyfoon Haiyan in de Filipijnen (eind 2013) en de verwoestende aardbeving in Nepal (begin 2015) kan Plan in de Filipijnen meteen humanitaire hulp bieden aan kinderen en gezinnen, dankzij de onmisbare financiële steun van honderden Plan Ouders, donateurs en sympathisanten. Plan voorziet in noodhulp via onderdak, drinkwater, voeding en voedsel- en hygiënepakketten voor tienduizenden kinderen. Tegelijk doen we ook aan psychosociale traumabegeleiding en nemen we maatregelen om te voorkomen dat kinderen het slachtoffer worden van uitbuiting en misbruik.

U wil helpen? Word Plan Ouder of steun met een maandelijkse of eenmalige gift

Duurzame noodhulp voor kinderen in nood

Na de eerste noodhulpfase schakelen we beetje bij beetje over op structurele en duurzame steun voor kinderen in nood. Daarin streven we naar de heropbouw en het herstel van zoveel mogelijk scholen en klaslokalen, net als crèches voor peuters en kleuters. Zo kunnen kinderen en jongeren de draad met het normale leven zo snel mogelijk terug opnemen. Op die manier vermijden we dat kinderen in nood al te veel leerachterstand oplopen.

Voorbereiding op natuurrampen voor kinderen in nood

Plan grijpt niet enkel in tijdens en na een humanitaire ramp. In gebieden die kwetsbaar zijn voor natuurrampen – zoals droogte, overstromingen, een orkaan of vulkaanuitbarsting – helpen we lokale gemeenschappen om zich voor te bereiden op een mogelijke urgentie of noodsituatie. Dat was bijvoorbeeld het geval in de Filipijnen, waar jaarlijks verschillende tyfoons toeslaan.

Daar zorgden we de afgelopen jaren voor het systematisch distribueren van plastic zeilen of pakketten om drinkwater te zuiveren en te bewaren. Bovendien investeren we in early warning- of waarschuwingssystemen die metereologische informatie zo snel mogelijk verspreiden, onder meer via sms. 

In scholen oefenen we op regelmatige basis evacuatieplannen en EHBO-cursussen. Bovendien zorgen we ervoor dat kinderen inspraak en participatie krijgen in het opstellen van risico-analyses of evacuatieplannen. Geen overbodige luxe, aangezien kinderen een bijzonder kwetsbare doelgroep zijn tijdens en na humanitaire urgenties.

Lees meer over:

Ook jij kan bijdragen aan het noodfonds van Plan België. Elke gift vanaf 40 euro is deels fiscaal aftrekbaar.

Doe een online gift

 

Na tyfoon Haiyan bood Plan noodhulp aan tienduizenden kinderen in nood, met onder meer onderdak, water, voedsel- en hygiënepakketten
Kinderen in nood