Hoogtepunten van onze beleidsbeïnvloeding

 • 2016: Plan ondertekent het Belgische SDG Charter

  Plan België ondersteunt de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN. Het Belgisch SDG Charter voor Internationale Ontwikkeling kwam er onder impuls van vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo. Plan België’s directeur ondertekende het document samen met meer dan 80 vertegenwoordigers uit de sociale sector en het middenveld in oktober. Hiermee toont Plan België haar engagement om armoede uit te roeien, de planeet te beschermen en de menselijke ontwikkeling te bevorderen tegen 2030. Lees meer

 • 2016: Plan België zet meisjesrechten hoog op de politieke agenda

  Op dinsdag 11 oktober, ter gelegenheid van de Internationale Dag van het Meisje, organiseerde Plan België een symbolische actie in het Belgische parlement. Onder het motto 'Unlock the Power of Girls', overhandigde Adeline, een Plan Kind uit Benin die deelneemt aan Plan’s Girl Power project, de beleidsaanbevelingen van Plan aan de Minister van Ontwikkelingssamenwerking, Alexander De Croo. Adeline en de Plan Youth Board vroegen de minister en de aanwezige parlementairen meer te investeren in onderwijs en gelijke kansen voor meisjes. Lees meer

 • 2014: Conferentie 'Gedwongen kindhuwelijken: een blinde vlek in de Belgische ontwikkelingssamenwerking?'
  Op donderdag 9 oktober organiseert Plan België een internationale conferentie rond kindhuwelijken in het federale Parlement, in aanwezigheid van een 100-tal parlementairen en experts. Het onderzoek analyseert in eerste instantie de problematiek rond kindhuwelijken in de partnerlanden van de Belgische ontwikkelingssamenwerking. Aansluitend omvat het rapport een aantal aanbevelingen om kindhuwelijken in Afrika, Azië, Latijns-Amerika aan te pakken en terug te dringen. Lees meer of bekijk het rapport (pdf)
 • 2014: Memorandum
  In de aanloop naar de stembus schrijven we een memorandum en gaan we in gesprek met vertegenwoordigers van de verschillende politieke partijen. Met succes. Enkele partijen nemen onze standpunten - wat betreft onderwijs en de bescherming van kinderen in het Zuiden – over in hun respectievelijke partijprogramma’s. Plan België zal er tijdens het volgende werkjaar alles aan doen om erop toe te zien dat de ‘goede voornemens’ ook leiden tot concrete engagementen van de nieuwe regering(en). Lees meer
 • 2013: Conferentie 'Basic Education for Change'
  Op initiatief van Plan België verzamelen tientallen politici, beleidsmakers en praktijkwerkers in het federaal parlement, naar aanleiding van het rapport  ‘Basic Education for Change’. De deelnemers van de conferentie vragen meer aandacht voor het belang van basisonderwijs in de Belgische ontwikkelingssamenwerking. Lees meer of bekijk het rapport (pdf). Dit beleidsbeïnvloedingsprogramma onderging een grondige externe evaluatie. Download de externe evaluatie (pdf)
 • 2012: Leymah Gbowee, Nobelprijswinnares voor de Vrede in 2011, te gast bij Plan België
  Leymah Gbowee pleit samen met Plan België voor meer investeringen in onderwijs voor meisjes, in het bijzijn van minister-presidenten Kris Peeters en Rudy Demotte. Gbowee sprak in naam van miljoenen meisjes uit de hele wereld, die nog steeds niet naar school kunnen. Lees meer of bekijk het beleidsdossier (pdf).
 • 2010: Plan België onthult een levensgrote klasfoto in het Brusselse Warandepark, met afbeeldingen van parlementsleden in hun kleutertijd.
  Tijdens het evenement wijzen we parlementariërs op enkele levensnoodzakelijke eisen omtrent de ontwikkeling en scholing van de allerkleinsten in het Zuiden.

Meer info over de beleidsbeïnvloeding van Plan België

 

beleidsbeïnvloeding door ngo Plan België met Koen Wauters en Marie Gillain