Historiek

Voor en door kinderen, sinds 1937

Sinds haar oprichting in 1937 groeide Plan uit tot een ontwikkelingsorganisatie die wereldwijd actief is in 69 landen. Samen met zo'n 90.000 lokale gemeenschappen werken we aan concrete oplossingen voor kinderen, gezinnen en gemeenschappen. Op die manier bereiken we vandaag 84 miljoen mensen.

1937

Plan wordt opgericht door John Langdon-Davies, een Britse journalist, en humanitair werker Eric Murridge. Aanvankelijk richt Plan zich op Europese weeskinderen en kinderen op de vlucht tijdens Wereldoorlog II.

Jaren 1950

Na de eerste activiteiten in België wordt de werking uitgebreid naar de armste landen in het Zuiden, gericht op kinderen en hun gemeenschap.  

Jaren 1960

Plan start activiteiten in Latijns-Amerika (Colombia) en bouwt haar werking in Azië verder uit. We streven naar structurele en duurzame verandering voor kinderen en hun familie. In 1962 is Jacqueline Kennedy Erevoorzitter voor het zilveren jubileum van Plan.

1970

Foster Parents Plan wordt Plan International. De organisatie gaat aan de slag in Afrika: Ethiopië, Mali, Soedan en Sierra Leone. Plan concentreert haar aanpak op het doorgeven van technische kennis en het bieden van oplossingen aangepast aan de lokale behoeften.

1983

Plan België wordt opgericht op 6 december 1983 door Marcel Van Spaandonck, Herman Van Lysebeth en Frans Crols. In 1984 opent het kantoor zijn deuren in Gent.

1985

Tamira gaat aan de slag op de afdeling Donateurs en Fondsenwerving. Vandaag staat ze nog altijd in voor de dienstverlening naar Plan Ouders toe. Tamira mag zich dus terecht de trouwste werknemer van Plan België noemen. Het team van Plan België

1989

Het Kinderrechtenverdrag of het Internationaal Verdrag over de Rechten van het Kind (IVRK) wordt geratificeerd. Plan helpt bij het opstellen van de 54 artikels, die beschouwd worden als rode draad doorheen al haar activiteiten.

1994

Muzikant en presentator Bart Peeters nodigt in het tv-programma ‘De Droomfabriek’ Plan Ouders uit om hun droom te verwezenlijken en hun Plan Kind in het Zuiden te bezoeken.

1997

Plan België krijgt de officiële toestemming om fiscale attesten uit te schrijven.

2003

Zanger en tv-presentator Koen Wauters wordt vrijwillig Ambassadeur van Plan België. Hij is Plan Ouder sinds 1992. Samen met zijn vrouw Valerie De Booser is hij Plan Ouder van een kind in Bolivia.

2005

De Belgische ontwikkelingssamenwerking integreert kinderrechten in al haar initiatieven. De Youth Board van Plan België ziet het levenslicht. Start van ‘Count every child’, de eerste campagne rond geboorteregistratie.

2006

Onze vrijwilligers strijken neer in El Salvador, om er kennis te maken met ons werk op het terrein. Vandaag zetten maar liefst 675 vrijwilligers zich in voor Plan België.

2007

Plan België verhuist naar Brussel, wordt erkend als ontwikkelingssamenwerking NGO en ontvangt subsidies van de Europese Unie, de Belgische overheid, het Vlaams agentschap voor Internationale Samenwerking, Wallonie Bruxelles International en de Nationale Loterij. Meer info over onze subsidiegevers

2008

Actrice Marie Gillain wordt vrijwillig Ambassadrice en brengt een bezoek aan Vietnam om er haar Plan Kind te ontmoeten. Plan België wordt lid van ngo-openboek.be, een portaalsite voor ngo’s erkend door de Belgische overheid.

2012

Leymah Gbowee, Nobelprijswinnares voor de Vrede, lanceert de campagne ‘Alle meisjes naar school!’ in Brussel. Mede dankzij het lobbywerk van Plan roept de VN 11 oktober uit tot de eerste Internationale Dag van het Meisje. Meer info over onze campagne

2013

Plan België wordt 30 jaar en verwelkomt Philippe Gilbert als nieuwe Ambassadeur. We organiseren de internationale conferentie ‘Basic Education for Change’ en vieren onze verjaardag in Planckendael.

2014

Plan België maakt deel uit van het Consortium 1212, dat fondsen werft voor noodhulpsituaties.

Samen met Plan België krijgen meer dan 340.000 kinderen de kans om te bouwen aan een betere toekomst, samen met hun hele gemeenschap. Met u en dankzij u.