Drinkwater en sanitair is belangrijk voor kinderen vindt ngo Plan België
Plan België pictogram: drinkwater en sanitair

Drinkwater & sanitair

Plan investeert in de bouw van waterputten en sanitaire infrastructuur, samen met initiatieven die hygiëne promoten.

Water is levensnoodzakelijk. Als het tenminste beschikbaar is, en drinkbaar. In de armste regio's in het Zuiden is vervuild drinkwater de oorzaak van heel wat ziektes. Vooral baby's en kinderen zijn kwetsbaar voor infecties en ziektes die het gevolg zijn van een gebrek aan drinkbaar water. Zo is diarree doodsoorzaak nummer twee bij kinderen jonger dan 5 jaar. Daarom investeert Plan in infrastructuur die de kwaliteit en de beschikbaarheid van drinkwater aanzienlijk verhogen. In tweede instantie zetten we ook in op meer sanitair en een betere hygiëne. Deze oplossingen moeten ervoor zorgen dat jonge kinderen niet langer ziek worden of sterven aan makkelijk te vermijden ziektes of infecties.

Drinkbaar water voor de hele gemeenschap

Iedereen heeft recht op drinkbaar water, altijd en overal. Het bouwen van waterputten en toiletten is prioritair, ook in afgelegen plattelandsgebieden. Na de realisatie van de nodige infrastructuur in een dorpsgemeenschap, volgt steevast een opleiding door Plan-medewerkers. Op die manier kunnen mensen voortaan zelf hun waterinstallaties en sanitair onderhouden.

Kinderen promoten hygiëne

Plan tracht zoveel mogelijk waterpunten te realiseren in de buurt van scholen. Samen met de lokale scholen leren we kinderen om telkens de handen te wassen na de maaltijd en het toiletbezoek. Tijdens deze 'hygiëneklasjes' overtuigen we kinderen en leerkrachten om voortaan ook de aanwezige toiletten consequent te gebruiken en het sanitair regelmatig te ontsmetten. Heel vaak is zo'n speciale infosessie het begin van een sneeuwbaleffect: leerlingen geven deze tips ook door aan hun broertjes en zusjes. En de ouders praten erover met de buren, die er op hun beurt thuis mee aan de slag gaan, samen met de kinderen.

Vorig jaar droeg Plan bij aan de realisatie van 800 waterputten en 1.250 lokale waternetwerken. 

Ook jij kan bijdragen aan drinkbaar water en sanitair voor kinderen en hun gemeenschap: 

Word Plan Ouder, vanaf 0,83 euro per dag